Socialförvaltningen bullshittar vidare

Här om dagen ringde Henrik till socialförvaltningen för att be om ett möte angående socialbidrag till en lägenhet. Samtalet lät ungefär såhär:

Henrik: Hej *presenterar sig blabla*. Jag ringer för att ställa lite frågor angående bostadsbidrag.

Socialtant: Okej.

Henrik: Ja, jag undrar om det finns någon möjlighet att få socialbidrag till en lägenhet. Jag har nämligen hittat en etta med sovalkov.

Socialtant: Jaha... ja... det är såhär att vi kan inte ge bostadsbidrag till de som inte har jobb.

Henrik:
Eeeeeh *förvirrad* Ja, alltså, jag hade ju inte ringt till er och bett om bostadsbidrag om jag hade haft ett jobb för då hade jag ju haft egna pengar att betala hyra med...

Socialtant:
Ja, alltså, du vet att hyresvärdar vill inte hyra ut till de som inte har någon inkomst för då vet de inte om de kommer få betalt.

Henrik:
Okej, men jag är 21 och mina föräldrar vill inte ha mig hemma längre, vad skall jag göra då?!

Socialtant: Ja, de får väl ha lite förståelse för din situation i dessa tider. Du måste ha sociala problem i hemmet för att få bostadsbidrag till en egen lägenhet.

Henrik:
Okej... tack och hej. *klick*

Jag blev helt ärligt chockad när Henrik kom ner i källaren och berättade om detta samtal med socialförvaltningskärringen. Hela samtalet retade mig verkligen. Och vad fan är "vi kan inte ge bostadsbidrag till de som inte har jobb"? Ehh.

Jag kanske har förstått hela grejen fel; men finns inte socialförvaltningen till för att hjälpa personer som inte har ett jobb, som inte har någon egen inkomst? De är ena riktiga jävla råttor, skall jag få be att säga, för ungefär såhär går det till när man går på socialbidrag (i alla fall i den här hålan, om man ens får något bidrag):

Låt oss säga att jag får ut 3000 kronor i socialbidrag. Detta skall räcka till mat, hygienartiklar, nöjen o.s.v. Skulle det sedan vara så att jag inte hinner göra slut på 3000 kronor utan kanske bara gör av med 2850 kronor och alltså har 150 kronor kvar vid månadens slut; JA, då drar de av de där 150 kronorna på nästa utbetalning. Alltså får du vid nästa utbetalning 2850 kronor istället för 3000 eftersom du hade 150 kronor kvar på kontot som du inte gjort av med under föregående månad. Det kanske låter komplicerat, men det är egentligen rätt simpelt.

Dessutom vill de ta ifrån dig allt! Har du ett smycke hemma som är värt någonting, eller kanske en tavla, ja, då får du försöka sälja detta innan de kan ge dig bidrag. Säljer du då kanske en tavla för 1500 kronor får du mellanskillnaden av socialförvaltningen; 1500 kronor. Det spelar ingen roll om det är en födelsedagspresent eller liknande, du är enligt deras regler skyldig att sälja det som är värt någonting. Skulle du sedan få kanske 1000 kronor i födelsedagspresent medan du går på socialbidrag får du ut 2000 kronor istället för 3000 i utbetalning. Så inte ens under sin födelsedag får man ta emot någonting.

Henrik är 21 år gammal och hans föräldrar är alltså inte längre försörjningsskyldiga. De kan kasta ut honom när de vill, och det tänker de göra också. Inte för att vara elaka eller sätta honom i problem; tvärt om! De bryr sig om honom och vill att han kommer ut och får se det riktiga vuxenlivet. Precis så känner även mina föräldrar. MEN tydligen måste man alltså ha sociala problem nu för tiden för att få flytta hemifrån, alltså kan både jag och Henrik få bo hemma till dess att vi är 30 och psykiskt störda. Kanske det då kan räknas som ett socialt problem?

Som om det inte vore nog med att Henrik faktiskt är 21 och fortfarande bor hemma. Både jag och Henrik har tröttnat rätt rejält på det här att åka emellan, att inte få sköta tvätt tillsammans eller få någon typ av egen tid. Var vi än är finns det människor runt om oss, här hos mig eller hemma hos honom. Vi behöver vår tid, vi behöver få vara ensamma och ta ansvar tillsammans. Vi har snart varit tillsammans i tre år! TRE ÅR! Jag satt och tänkte på detta igår, hur groteskt det egentligen är att vi under tre år har skiftat mellan hans hus och mitt hus.

Men dessa tre år verkar bli fler. Vi blir nog hemma åtminstone fem år till, för det är om ungefär fem år jobben kommer börja strömma in igen.

Fast nu är det ju så att varken jag, Henrik eller hans föräldrar har någon som helst lust att bara stå och se på när de snackar skit. Vi har nu kollat upp varenda liten jävla regel, varenda liten sunkig detalj i deras stadgar. Och om jag säger som såhär: allt talar för oss, och inte för dem. De har lurat Henrik, de har snackat skit och gjort allt för att hålla ännu en desperat sökande borta. De har ju jobb, så de behöver ju uppenbarligen inte bry sig, de är ju nöjda över vad de har lyckats åstadkomma (d.v.s. ingenting). De är ena riktigt sliskiga möss!

Vi kommer fixa det här. Så är det! Snart kommer Henrik få en lägenhet and that's it! Ni kan själva läsa socialförvaltningens stadgar på internet så kommer ni nog förstå varför vi har rätt.

Nu skall jag socialisera mig lite. Måste tänka på annat, för jag är så jävla förbannad! Hörs i morgon!

Och om någon socialtant läser detta, feel free att ta in allt och sug på den!

Kommentarer
Postat av: donnasandra

Låter så jävla fel. Att det ska vara så svårt egentligen med alla sorters hjälp och bidrag. Jag är återbetalningsskyldig för mitt bostads"bidrag" från försäkringskassan retroaktivt när jag får jobb. Varenda krona från att jag var fattig student om jag tjänar en viss summa. Hoppas de inte drar det när jag bara extrajobbar bara, betalar ju redan tillbaka CSN trots att jag inte har jobb. Fast det är ju värre att inte få hjälp alls såklart. Hoppas verkligen att det ordnar sig för er snarast! Kram

2009-10-15 @ 19:06:30
URL: http://www.donnasandra.se
Postat av: Zandrah

Soc är helt fucked up... Och finns det inga jobb att söka där man bor, som här på Gotland till exempel, då tvingar dem en att söka i en annan stad. Alltså måste du flytta om du får jobb i en annan stad, fast man kanske inte ens vill. Helt sjukt. Men det där med att de drar av om du inte köpt upp allt från kontot innan stämmer inte, de gör bara avdrag om du fått in pengar från någon annanstans. Men ändå.. man blir trött -.-

2009-10-15 @ 21:06:57
Postat av: Elfrida

Sandra: Men herregud vad sjukt! Alltså visst, man blir ju återbetalningsskyldig när man har brukat CSN, men att man får betala tillbaks även om man inte har jobb? Det är ju helt stört. Frågan är ju hur det egentligen skall gå till. Jo att inte få hjälp alls är rätt frustrerande. Men vi skall ta hjälp av Henriks föräldrar, de skall ringa socialförvaltningen och ta ett snack med dem. Kanske saker och ting kan ordnas upp då. Hoppas, hoppas!



Zandrah: Mm, socialförvaltningen kan ta sig! Jag kan flytta om jag får jobb, för då skulle ju Henrik förmodligen hänga på. Men med dig är det ju helt annat, du har ju ingen pojkvän som flyttar med dig eller någonting. + att du har ju alldeles nyss flyttat till Gotland, kul att börja flytta omkring igen då. Och gällande återbetalning om man har pengar kvar på kontot; så gjorde de med Henrik. :o Om han hade typ 50 spänn kvar så drog de av det på nästa utbetalning. Helt jävla sjukt! Då har ni det bra på Gotland i så fall som inte har det så. Man kanske skulle flytta till Gotland... haha.

2009-10-16 @ 13:56:51
URL: http://popgown.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0