Betala och var glad, Kissie!

Kissie, som påstår sig har en sådan otroligt fet blogglön, kan inte ens ta sitt ansvar och inse vilket fel hon har gjort då hon otillåtet redigerat och  använt en bild på Fejjan (or what so ever) tagen av en fotograf vid namn Emelie. Hon påstår nu att det avtal hon skrev under när bilderna togs inte gäller eftersom hon inte var 18 år fyllda vid den tidpunkten då det skrevs.

Alla tjafsar om att "ett avtal är ett avtal", och visst är det så! MEN, i detta fall spelar ett avtal ingen som helst roll. Egentligen. Det Kissie har gjort har ingenting med något förbannat avtal att göra. Lagen hon har brutit mot är upphovsrättslagen. Denna lag säger att den som hållt i kameran, alltså tagit fotot, äger därav alla rättigheter till fotot.

Läser man fakturan (som Kissie såklart har kryssat ett fett rött kryss över och lagt upp i bloggen) kan man tyda "otillåten bildanvändning". Detta betyder alltså att lilla Kissibrallan inte har någon som helst rätt att använda bilderna hur hon vill, det har ingen rättigheter till förutom fotografen i fråga. Sedan har vi punkt två "otillåten förvaltning av bild" (tror jag det står) och denna punkt går även den under upphovsrättslagen.

Alltså spelar det ingen som helst roll om Kissie har skrivit under ett avtal eller inte. Det ligger ingen som helst relevans i det hela. Det är alltså inte som hon nu påstår, att hon skall få slippa betala fakturan och sina misstag på grund av att hon inte var myndig när avtalet skrevs. Är du över 15 och använder en bild som du inte äger rättigheterna till kan du mycket väl få hem en faktura som ser ut precis som den hon fick. 

Nu är det bara för bruden att ta sitt ansvar och faktiskt betala. Vi skall alla en gång dö, och i bästa fall skall vi alla växa upp någon gång innan dess. Kanske tiden vore inne nu även för Sveriges mesta fjortisbloggare. Eller?

Åh, gud, nu drömmer jag mig bort igen. För tänk vad världen vore bra om hon (och alla andra blåsta fjortisbloggare) växte upp någon gång och slutade förena Sverige med idealbilden "hej, här är alla tjejer blåsta blondiner som inte har ett dugg innanför pannbenet, thihithtithti!", typ. Förlåt. Men jag är jävligt trött på detta!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0